Политика на приватност


Колачиња (Cookies)

За да се овозможи страницата правилно да работи, ние понекогаш ставаме мали фајлови со податоци, таканаречени колачиња (cookies) на вашиот уред. Повеќето големи веб-страниците го прават истото.

Што се интернет колачиња (cookies)?

Колачето (cookie) e мал текстуален фајл, кој веб-страницата го зачувува на вашиот компјутер или на мобилен уред кога ќе ја посетите страницата. Тоа и овозможува на веб-страницата да ги памти вашите акции и преференции (како деталите за најава, јазик, големината на фонт и други поставки на екранот) во текот на временски период, за да не мора да ги внесувате повторно секогаш кога ќе се вратите на страницта или при разгледување од една страна на друга.

Како ги користиме колачињата (cookies)?

Страницата ги користи колачињата (cookies) особено:
  • Да ги ​​идентификува корисниците и да ги заштити податоците на корисниците од неовластен пристап.
  • Да ја памти вашата согласност за колачиња (cookies).
  • Да ​​соберат информации како посетителите ја користат веб-страницата, на пример, на кои страници посетителите најчесто влегуваат и дали тие добиваат пораки за грешки од веб страниците или колку пати и која содржина е преземена.
Веб-страницата користи привремени колачиња (cookies) и постојани колачиња (cookies):
  • привремено колаче е она што автоматски се брише кога корисникот го затвора интернет пребарувачот. На пример информациите за идентификација на корисникот се чуваат во привремени колачиња.
  • постојано колаче е она што останува зачувано во уредот на корисникот додека не го постигне дефинирано време на престанок (кое може да биде минути, денови или неколку години во иднината ) или додека корисникот не го избрише колачето. Постојаните колачињата можат да бидат користени за собирање на информации за идентификација за однесувањето или преференциите на корисникот. На пример согласноста за колачињата се чува во постојаните колачиња.
Колачиња од трета страна:
  • Веб-страницата ја користи функционалноста "Споделување" на Фејсбук и Твитер и, ако се кликне за да се споделат информациите на Фејсбук или Твитер, може да ги постави колачињата на вашиот уред во однос на споделената содржина и информациите за вашиот профил на Фејсбук или Твитер . Овие колачиња не се контролирани од нашата страна и ние не прифаќаме никаква одговорност за информациите содржани во нив.
  • Веб-страницата ја користи API функционалноста на Google Maps и дополнителни колачиња се поставени во вашиот уред во однос на информациите од содржината на мапата. Овие колачиња не се контролирани од нашата страна и ние не прифаќаме никаква одговорност за информациите содржани во нив.
Можете да ја повлечете вашата согласност во било кое време со користење на поставките во вашиот интернет пребарувач и да ги отстранете или да ги блокирате колачињата, но тоа може да влијае на вашата можност да ја користите нашата веб-страницата.

Како да се контролираат колачињата (cookies) ?

Можете, како што сакате, да ги контролирате и/или да ги избришете колачињата - за детали, видете на aboutcookies.org. Можете да ги избришете сите колачиња кои се веќе на вашиот компјутер и можете да ги поставите повеќето пребарувачи да ги спречат да бидат поставени. Ако го направите тоа, сепак, можеби ќе треба рачно да ги прилагодите некои параметри, секој пат кога ќе ја посетите страницата и некои услуги и функционалности може да не работат.